top of page
Yazarın fotoğrafıAffekt

ÇOCUĞUNUZA “İÇ ÇAMAŞIRI KURALINI" ÖĞRETİN

Sonay KAYA


Yaklaşık olarak her 5 çocuktan biri cinsel şiddete maruz kalmaktadır; cinsel istismar da bu kategoriye dâhildir. Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun böyle bir durumla karşılaşmasını önleyebilirsiniz. İşte bu yüzden çocuğunuza iç çamaşırı kuralını öğretmelisiniz.


İÇ ÇAMAŞIRI KURALI


Anne-baba ve çocuk bakıcılarının çocuklara, yabancı kişilerin vücutlarına dokunamayacağını, böyle bir durumla karşılaştıkları takdirde kimden ve nasıl yardım isteyebileceklerini açıklayan basit bir kuraldır. Bu kural aynı zamanda çocuklara, vücutlarının kendilerine ait olduğunu ve temas türlerinin iyi ve kötü olarak ayrıldığını öğretir.



PEKİ, BU KURAL ÇOCUKLARA NASIL ÖĞRETİLMELİDİR?


İç Çamaşırı Kuralı’nın bazı temel öğretileri vardır:

Vücudunuz Size Aittir!

Çocuklara vücutlarının kendine ait olduğu ve hiç kimsenin, kendi izinleri olmadan, vücutlarına dokunamayacağı öğretilmelidir. Küçük yaşlardan başlayarak “vücudun özel bölgeleri” ile ilgili net ve doğrudan iletişim, cinsel organlar ve vücudun diğer kısımlarının

doğru adlarını kullanmak çocukların neye izin verilmediğini anlamalarına yardımcı olacaktır. Çocukların, sevdiği bir insandan gelse bile, bir öpücüğü veya bedensel teması reddetme hakları vardır. Çocuklara, uygunsuz bedensel temasa karşı derhal ve kesin bir biçimde “Hayır” demeleri, güvenli olmayan durumlardan kaçınmaları ve bunu güvendikleri bir yetişkine anlatmaları gerektiği öğretilmelidir. Çocuklara, birileri şikâyetlerini ciddiye alıncaya kadar bu konuyu anlatmaları gerektiğinin vurgulanması da önemlidir.

İyi bedensel temas –Kötü bedensel temas

Çocuklar çoğu zaman uygun ve uygunsuz bedensel temasın farkını ayırt edemeyebilirler. Bu sebeple, çocuğa başkalarının onun vücuduna dokunmasının doğru olmadığını söylemelisiniz.

Önleme ve Koruma Yetişkinlerin Sorumluluğundadır

Çocuklar istismara uğradıklarında bazı duygular yaşarlar. Bu duyguların arasında utanç, suçluluk ve korku vardır. Böyle durumlarda yetişkinler, cinsellik etrafında bir tabu oluşturmaktan kaçınmalı ve çocukların endişe duydukları anlarda hangi büyüğe başvurabileceklerini bilmelerini sağlamalıdır.


ÇOCUĞUNUZUN CİNSEL İSTİSMARA UĞRADIĞINDAN ŞÜPHELENİRSENİZ NE YAPMALISINIZ?



Çocuğunuzun istismara uğradığını düşünüyorsanız, öncelikle çocuğunuza kızmamanız çok önemlidir. Çocuğunuza, yanlış bir şey yaptığı duygusunu yaşatmamalı ve çocuğunuzu sorguya çekmemelisiniz. Ne olduğunu, ne zaman ve kiminle olduğunu sorabilirsiniz, ama bu olayın neden olduğunu sormayın. Çocuğunuzun önünde üzüldüğünüzü belli etmemeye çalışın. Çocuklar bu durumda kolaylıkla kendilerini suçlu hissedebilir ve bilgi vermekten kaçınabilirler. Çocuğunuza bu konuda bir şeyler yapacağınıza dair telkinlerde bulunun ve

derhal yardımcı olabilecek kimselerle, örneğin psikolog, çocuk gelişimi uzmanı, sosyal yardım görevlisi veya polisle temasa geçin. Türkiye’de cinsel şiddete maruz kalan çocuklara yardım için özel telefon hatları oluşturulmuş ve merkezler kurulmuştur. Ortada bir çocuğun cinsel şiddet mağduru olma riski ve olasılığı varsa, hemen size yol gösterebilecek olan bu merkezler ve telefon hatlarıyla temas kurmalısınız.

 

0 yorum

Psikolojik İyi Oluş Workshopları

Daha iyi hissetmek için göz atın.

bottom of page