top of page
Yazarın fotoğrafıPsikolog Gizem Seval

Distimi : Kronik Depresyon


Distimi : Kronik Depresyon
Distimi : Kronik Depresyon | Gizem Seval Tosun

"Karanlığın sızdığını görüyor musunuz çatlaklarımdan ? Tutamıyorum içimde hayatımı."

Sylvia Plath

Distimi : Depresif ruh halinin 2 yıldan fazla devam etmesi durumu.mKişi uzun süre karamsar, umutsuz , mutsuz bir ruh halindedir. Distimi gözlemlenen kişiler enerji kaybı , yorgunluk ,karar verme ve odaklanmada zorluk yaşadıklarından bahsederler. Durumlar uç noktalarda yaşanır. Kişi iştahsızdır ya da kendini aşırı yemek yerken bulur. Aşırı uyur ya da uykusuzluktan şikayetçidir.


Her birimiz zaman zaman çaresiz, umutsuz ,yorgun hissederiz. Sabah uyanıp işe, okula gitmek istemeyecek kadar enerjisiz, yataktan çıkmak istemeyecek kadar uykusuz ve yorgun hissettiğimiz zamanlar elbette ki olur. Okuduğumuz kitaptaki bir sayfayı tekrar tekrar okutacak kadar odaklanma sorunu yaşarız bazen.


Distimiyi bu durumlardan ayıran özelliklerinden bahsedelim


“Tıpkı bir kasırganın merkezindeki sakin bölge gibi durgun ve bomboştum, çevremdeki karmaşanın içinde yuvarlanıp gidiyordum.”

Sylvia Plath

Distimik bozukluk görülen kişiler "uzun süreli" isteksizlik ve ilgisizlik yaşar. Motive olamaz, günlük aktivitelerinden ve hobilerinden zevk alamaz. İlgisini kaybeder-yaşama olan ilgisini-. Yalnızdır, karanlıktadır, yorgundur hem de uzun süredir. Günlük olaylara ilgisini kaybetmiştir. Hiçbir şeyden zevk alamamaktan şikayetçidir.

Bahsettiğim belirtiler depresyon belirtileri ile ne kadar çok benziyor öyle değil mi ?


Distimi ile depresyon arasındaki fark nedir ?


“Hani kent her saniye biraz daha küçülür ama insan gerçekte kendisinin küçüldükçe küçüldüğünü, yalnızlaştıkça yalnızlaştığını, bütün o ışıklarda ve o coşkudan saatte bir milyon kilometre hızla uzaklaştığını hisseder ya; onun gibi bir şey işte.”

Sylvia Plath
  • Distimi yaşayan kişilerde gözlemlenen belirtiler depresyondaki kadar yoğun olmayabilir buradaki ayırıcı fark durumun ne kadar süredir devam ettiğidir.

  • Depresyon en az iki hafta distimi ise iki ya da daha fazla yıl devam eder. Yani distimi hafif fakat uzun süreli (kronik) bir depresyon türüdür.

Distimi bozukluğu çocuklarda da görülebilir. Bu durumda belirtiler :

  • Davranış problemleri

  • Sinirlilik

  • Okul başarısında düşüklük

  • Düşük öz saygı

  • Zayıf sosyal beceriler

şekline sıralanabilir.


Distimi 21 yaşından önce başlamışsa bu "erken başlangıçlı distimi" , 21 yaşından sonra başlamış ise " geç başlangıçlı distimi" adını alır.


"Ümitsiz bir durumdayım Wilhelm, huzursuz bir atalet içindeyim; bir şey yapamadan duramamakla birlikte, bir şey de yapamıyorum. İmgelem gücünden yoksunum, doğa duygularımı uyandırmıyor ve kitaplardan iğreniyorum. Kendimizi yitirdiğimiz zaman, her şeyi yitirmiş sayılırız işte."

Genç Werther'in acıları, Goethe

Distimi Nasıl tedavi edilir ?


Distimi tedavisinde ilaç ve psikoterapiden birlikte yararlanılır. Etkin bir tedavi planı ile kişiye yeniden fonksiyonellik kazandırılır.


Zaman zaman kendimizi mutsuz hissetmemiz son derece normaldir ancak bahsettiğim durumlar uzun süre devam ediyor , günlük yaşamınızı etkiliyor ise yapacağınız en doğru şey yardım almak olacaktır.

Son olarak, hayatımızda mutsuzluk uzun süredir devam ettiğinde sanki olması gereken buymuş , hep böyleymiş ve böyle devam etmeliymiş gibi hisseder, istemsiz bir kabullenişe yöneliriz.


(Bu durumu gözlerimizin karanlığa alışmasına benzetiyorum. Aydınlıktan karanlığa geçtiğimiz an hiçbir şeyi göremeyiz .Bir süre karanlıkta kaldıktan sonra ise ortam hala karanlık olmasına rağmen, cisimleri fark etmeye başlarız. Buna karanlık adaptasyonu deniyor.)


Kabullenmeyin. Duygularınızı reddedin demiyorum, elbette ki her duygu yaşanmalı , aksi sorun yaratır ; uzun süre sizde kalmamalı diyorum, buna alışıp bunu hayatınızın rutini sanıp yardım almayı reddetmeyin diyorum. Mutsuzluğa adapte olmayın çünkü iyi haber gözlerimiz karanlığa adapte olabildiği gibi aydınlığa da olabiliyor, ruhumuz da öyle. Mutsuzluk geldi, yaşadık, artık gitmeli.

0 yorum

Psikolojik İyi Oluş Workshopları

Daha iyi hissetmek için göz atın.

bottom of page