top of page
Yazarın fotoğrafıPsikolog Gizem Seval

Ghosting: Biraz önce yanımdaydı, şimdi nerede?


Hayatımızı alışkanlıklarla sürdürürüz, böylece güvende hissederiz. Var olan işimiz bir sabah uyandığımızda bir anda yok olmaz, ertesi gün uyanıp yine o işe gideceğimizi biliriz, kaygı duymaya gerek yoktur. Peki ya hayatımızdaki insan, sevgilimiz sabah uyandığımızda orada olacak mı? Bu sorunun cevabı aslında evet olmalı. Sağlıklı bir ilişkide bunu biliriz, her şey yolundaysa ve ilişkimiz sağlıklı bir şekilde ilerliyorsa biliriz ki bizi seven kişi hayatımızdan bir anda yok olmayacak.


"Beni bir gün unutacaksan, bir gün bırakıp gideceksen, boşuna yorma derdi; boş yere

mağaramdan çıkarma beni. Alışkanlıklarımı

özellikle yalnızlığa alışkanlığımı kaybettirme boşuna."

Oğuz Atay

Şimdi başka bir senaryo düşünelim. Bir sabah uyandınız, aranızın çok iyi olduğu ve hiçbir probleminizin olmadığı, çok sevdiğiniz partneriniz bir anda yok olmuş. Ne bir açıklama, ne bir ayrılık konuşması... Hiçbiri yok, bir hayal etmiş gibi gelip geçivermiş sizden. Ne hissederdiniz ? Bu durum Ghosting olarak adlandırılır. Yani partnerinizin sizinle tüm iletişimini, bağlantısını bir anda kesmesi durumu. Tüm iletişim çabası yok sayılır, açıklama yok, veda yok, ayrılık sebebi vermek yok, bir anda hayatınızdan tamamen çıkıyor -hiçbir şey yaşanmamış gibi-

Bunu neden yapıyorlar ?

Ayrılık konuşması yapmayacak olmak bir ayrılık için en kolay yol olarak görülüyor. Tartışma ve açıklama zorunluluğu ortadan kalkıyor. Ayrıca bu şekilde hissedecekleri tüm duygulardan da kaçınmış oluyorlar. Ghosting uygulayan kişilerin partnerine daha az yakınlık duyduğu, daha az yoğun hislerinin olduğu ve daha kısa süreli beraberlik sonucunda bu yönteme başvurdukları biliniyor.

Ghosting uygulanan kişiler nasıl hissediyor ?

Terk edilmenin sonucunu ararız, nedenini bilmek bizi rahatlatır, belirsizlikten kurtarır. Aksi durumda sürekli düşünecek, kendi içimizde sebep bulmaya çalışacak, "beni neden terk etti?" sorusuyla zihnimizi sürekli meşgul edeceğiz. İşte partnerimiz bir anda ortadan kaybolduğunda bunu düşünürüz. Her şey belirsiz kalır, her yerde soru işareti.

"Neden?" "Neden bir anda yok oldu?" "Bende bir sorun mu var?" "Ona bilmeden bir şey mi yaptım?" "Beni nasıl böyle yok sayabildi, bir açıklamaya, bir konuşmaya, sorularımın cevaplanmasına değer değil miyim?" "Bana verdiği değer bu kadar mıydı, bir anda yok olup gidebilecek kadar?" "Neden gitti?" "Neden daha önce fark edemedim?" Bu durum sonraki ilişkilerine (yalnızca romantik ilişki değil, iş, arkadaş..) de yansıyacak; kişi, hayatındaki insanların bir anda yok olabileceğine dair kaygı duyacaktır. Bu da ilişkilerinin kalitesini etkileyecek, kişiyi umutsuzluğa sürükleyecek, kaybetme kaygısını tetikleyecektir. Ghosting uygulanan kişi yok sayılmış ve değersiz hissedecek öfke ve üzüntüsü artacaktır. Araştırmalar yok sayılmanın beyinde fiziksel acı ile aynı tepkinin verdiğini gösteriyor.


"Bana bir şey söyle güleyim bir şey daha söyle inandır"

Turgut Uyar

Bu durumlarda kişinin sosyal desteği reddetmemesi, öz saygı ve değer kaygıları için profosyonel bir destek alması en doğru yol olacaktır.

Gizem Seval
0 yorum

Psikolojik İyi Oluş Workshopları

Daha iyi hissetmek için göz atın.

bottom of page