Klinik Psikolog Übeyit Botan Karadeniz
Hipokondriyazis çok eski çağlardan beri ‘hastalık hastalığı” olarak da bilinen kişinin vücut belirtilerini yanlış yorumlamasına bağlı olarak, ciddi bir hastalığı olacağı korkusunu ya da ciddi bir hastalığı oluğu düşüncesini taşıyıp durması, yeterli tıbbi değerlendirme yapılmasına ve güvence verilmesine rağmen bu düşüncelerin sürüp gitmesi ile karakterize bir bozukluktur.
Bu kişiler hastalıkları hakkında çok araştırma yaparlar. İnternette sitelerinden adeta cımbızla kendisinde var olduğu belirtileri çekip kendilerine teşhis koyarlar. Çoğunlukla bir uzmana gitmekle yetinmez birden fazla uzmana giderek hastalıkları hakkında ayrıntılı bilgi edinmeye çalışırlar. Bazen hastalıklar hakkında yaptıkları araştırmalar öyle bir noktaya gelir ki gittikleri birçok uzmanın hastalıkları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını düşünürler.
Fiziksel bir hastalığı olmadığı halde hafif bir ağrıyı çok fazla büyütebilir, ölümcül hastalık olarak kendini gösterir. Bu kişiler zamanının büyük bir çoğunluğunu hastalık veya sağlık ile uğraşarak geçirir. Hipokondriyazisden mustarip olan kişiler bu durumdan dolayı çok acı çeker ve yıpranırlar. Bu kişiler yalnız kendilerine sıkıntı vermez; aynı zamanda yakınlarını da bıktıracak seviyeye gelebilir.
BENDE DE BU HASTALIK VAR MI?
Genelde bu kişiler internette, televizyonda yada yakın çevresinde gördüğü rahatsızlıkları kendilerinde aramaya başladığında tehlike sinyaller yanmaya başlar. Yakın çevresinden birinde olan rahatsızlığın tek bir belirtisi kişide varsa hemen paniğe kapılır, tüm dikkatini bedenine verir; acaba bende de bu hastalık var mı? Ameliyat olacak mıyım? gibi yoğun düşüncelere kapılır. Bu kişilere yeterli tıbbi değerlendirme yapılmasına ve güvence verilmesine karşın bu düşünceler sürüp gitmektedir.
PANİK YAPMA!
Hastalıkların birden çok belirtileri vardır. Bu belirtilerden biri kişide de olabilir ama bu belirtinin kişide olması kişinin de bu rahatsızlığı olduğu anlamına gelmez. Panik yapmak bedensel belirtilere odaklakmak daha kötüsü bunun üzerine internetten hemen arayış içerisine girmek kesinlikle doğru değildir. Çünkü internette çok fazla bilgi kirliliği olduğu için kişi bu bilgilere maruz kalabilir. Bu durum kişide daha fazla stres yaratabilir.
NE YAPMALISINIZ?
Danıştığınız uzmana güvenin. Yapılan tetkikler temiz çıktıysa kendinizde artık bir şeyler aramayı bırakın. İnternette doğru bilgi kadar yanlış bilgilerde yer almaktadır, çok fazla arayış içerisine girmeyin.
TEDAVİ
Danışman ile kurulacak güvenli bir terapötik ilişki sonucu uygun psikoterapi ve gerekli durumlarda ilaç desteği ile tedavisi mümkündür.
SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM..