Kokoloji kişilik testleri, Profesöru Isamu Saito ve Tadahiko Nagao tarafından geliştirilen, temel psikolojik gerçeklere dayanarak hazırlanmış bir tür kendini keşfetme oyunudur.
Kokoloji kitabındaki 53 oyundan bir tanesini sizler için derledik. Testlerin devamının gelmesini istiyorsanız yorumda belirtebilirsiniz.
Başlamadan önce küçük bir hatırlatma yapalım:
Aklınıza ilk geleni söyleyin.
Cevapları tahmin etmeye çalışmayın.
Kendinize karşı dürüst olun.
Sırası gelmeyen sayfaları okumayın.
Kokoloji Kişilik Testleri tanı, teşhis niteliği taşımamaktadır, alanında uzman Profesör Isamu Saito’nun bilimsel temellere dayanarak ortaya koyduğu oyun tadında testlerdir. Bilimsel psikolojik testlerle karıştırılmamalıdır.
Doğanın bizi kendisine çeken bir gücü vardır. Hepimiz doğanın bir parçasıyız, onun kollarına doğduk ve bizlere cömertçe sundukları ile yaşıyoruz. Bir sonraki yolculuğunuz o yeşil dünyaya geri dönmek olacak.
Çok nadir bir taşı bulmak için bir dağa tırmanmak üzere yola çıkıyorsunuz. Dağın eteklerinde durduğunuzda dağ hakkında neler düşünüyorsunuz?
Zorlu bir arayıştan sonra taşı hâlâ bulamadınız ve şimdi de güneş battı. Ne yapacaksınız?
Sonunda aradığınız taşı buldunuz. Ne tür bir taş? Boyunu, ağırlığını ve değerini tanımlayın.
Artık dağdan inme ve evinize dönme zamanı. Dağla vedalaşmak için ona neler söylersiniz ve dağın cevabı ne olur?
DAĞLARDA İÇİN CEVAPLARINIZIN YORUMLARI
Önünüzde yükselen dağ babanızı ya da hayatınızdaki bir baba figürünü temsil eder. Psikoloji terminolojisinde "bilge yaşlı adam" örneğinin tezahürüdür. Aramakta olduğunuz taş, yetişkin bağımsızlığınızı kazanmak için yaptığınız yolculukta kendinizde keşfetmeniz gereken yetenek ve güçleri sembolize eder.
Dağ hakkındaki düşünceniz babanızın gözünüzde nasıl biri olduğunu gösterir. Zor ve bağışlamaz mıydı? Yumuşak başlı ve kolayca fethedilebilir miydi? Yoksa vardığınızda sizi karşılayacak ve arayışınızda sizi cesaretlendirecek olağanüstü bir zirve mi hayal ettiniz?
Aramakta olduğunuz taş henüz ortaya çıkmamış bir yeteneğinizi ya da gücünüzü temsil eder. Bu soruya verdiğiniz cevap, bu ortaya çıkmamış potansiyelin farkına varıp varamayacağınızı gösterir. Her ne pahasına olursa olsun taşı aramaya devam edeceklerini söyleyenler aynı kararlılık ve inatçılığı, çabaları meyve vermediği zamanlarda da sürdürürler. O günlük araştırmaya son vereceklerim ama tekrar geleceklerini söyleyenler, hızlarını ayarlayıp çabalarını uzun bir zaman dilimine yayanlardır. Bu grupta geç açılacak birçok kişi vardır. Taşı aramaktan tamamen vazgeçenler, hiçbir zaman potansiyellerini sonuna kadar kullanamayacak olanlardır.
Taşı tanımlayan sözcükleriniz kendi değeriniz hakkında hissettiklerinizdir. Ne büyüklükte ve ne ağırlıktaydı ve değerinin ne kadar olduğunu düşünüyorsunuz? "Valla yirmi dolar civarında bir şeydi," bu pek de yeterli bir tahmin değil, değil mi? "Milyonlarca dolar değerinde, kocaman bir pırlantaymış meğerse!" Bir dakika, bir dakika kendimizi bu kadar da övmeye gerek yok.
Dağ ile vedalaşırken söyledikleriniz babanıza daima söylemek istediğiniz ama söyleyemediğiniz şeylerdir. Dağın verdiği cevap babanızın size karşı olan duygulandır. Siz: "Her şey için teşekkürler." Dağ: "Kendine iyi bak." Böyle bir konuşma mıydı? Yoksa daha çok böyle miydi? Siz: "Görünüşe bakılırsa nihayet seninle işim bitti." Dağ: "Aynen öyle." Belki de babanızın ve sizin oturup konuşma zamanınız gelmiştir