Psikolog Almina Karagülle
Son günlerde koronaya yakalanma korkusu, koronanın kendisinden daha bulaşıcı. Sosyal medyada fikirler, espriler ve öneriler; haberlerde önlemler ve açıklamalar duyuyoruz.
Kapıdan çıkar çıkmaz korku filmini andıran maskeler ve eldivenler, antiseptik ve kolonya savaşları. Felaketleştirme meyili ile erzak stoklayanların bıraktığı boş raf görüntüleri.
Birden fazla kanaldan gelen uyaranları insan beyni nasıl yorumlar ?
Kişinin gerçeklere dair bilgi düzeyi ile temel inançlar bunun cevabını verir. Güvenilir kanallardan gelen gerçekçi rakam, tavsiye ve bilgiler dışında karmaşa ve korku yaratan bilgilere inanmamak için gerçekçi araştırmalar yapmak çok önemli. Yaratılmak istenen algıya değil gerçeğin farkına varmalı. Buna ek olarak çevrenize direkt ya da sosyal medya aracılığıyla konu hakkında fikir alışverişi yaparken hastalık korkusu olanları, panik düzeyi yüksek olan kişileri de düşünerek ifadelerinizi duygusal ve varsayımsal kullanmaktansa gerçekçi ve gerekli bilgileri yaymak üzere kullanmaya hassasiyet göstermeliyiz.
Hayatımızın merkezindeki bu konu hakkında gereken önlemleri alıp belirli kısıtlamalarla hayatımıza devam edebilmek en önemlisi. Koronadan önce ona dair sağlıksız inanç ve korkular vücudun düzenini ve sağlığını bozabilir. Birkaç soru ile devam edelim.
Nasıl bulaşır ve maske koruyucu mu ?
Ağız burun ve gözler yoluyla yüzey teması ve öksürme/hapşırma ile çıkan damlacıklar yoluyla bulaşır. Kullan at maske bir önlem olarak kullanılsa da yüksek bir koruyuculuğu yoktur.
Herkes için ölümcül mü?
Covid 19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin tamamında altta yatan farklı hastalıkların varlığının söz konusu olduğu söylenebilir. Bağışıklığa bağlı Hafif seyreden ve atlatan vakalar mevcut. Aynı zaman aralığında ölüm oranı çok daha yüksek olan bir çok hastalık bulunmaktadır.
Kolonya çözüm mü?
Antiseptik bulunamayan durumlarda 70-80 derece alkol de benzer şekilde koruyucudur. Ancak el yıkama yerine geçmez. Kolonya ve türevi maddelerin mikrop öldürücü olması için %90-96 etil alkol oranının bulunması gerekir.
Sirke-tuzlu su işe yarar mı ?
Coronavirüs yani koronavirüsün sirke sayesinde bulaşmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Tuzlu suyla gargara yapmak, tuzlu suyla burnu yıkamak vb. şeyler enfeksiyonu engelleyecek önlemler değildir.
Yiyeceklerden geçer mi ?
Corona virüsünün yemeden içmeden bulaştığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Virüsün mideye inmesi durumunda hayatta kalması muhtemel değildir.
En iyi Öneri nedir?
Koronavirüsten korunmada güçlü bağışıklık sistemi en önemlisidir.
Düzenli uyku, düşük stres düzeyi, kişisel temizlik ve beslenmeye özen bunu sağlar. Bol sıvı tüketimi, özellikle C vitamininden zengin bir menü ya da C vitamini takviyeleri önerilmektedir.
Çin’den gelen ürünlerle virüs gelir mi ?
Virüsler çoğalabilmek için canlı bir hücreye ihtiyaç duyar.Çin’den gelen paketlerin açılmasında, paketlere dokunulmasın da herhangi bir tehlike yoktur.